Pentru multi dintre noi, hainele reprezinta o modalitate de exprimare, dar si un motiv perfect de a ne petrece o buna parte din timp la cumparaturi. De aceea, multi dintre noi nu rateaza nicio ocazie de a-si achizitiona haine de oriunde, mai ales daca sunt la preturi avantajoase si arata foarte bine. Stiai insa ca, prin haine bacteriile si bolile se pot raspandi foarte usor? Mai ales pentru copii si pentru bebelusi, dezinfectarea hainelor nu numai ca este benefica, dar multi specialisti afirma ca este absolut necesara. Din fericire pentru pasionatii de fashion si nu numai, astazi venim in ajutorul tau cu cateva sfaturi utile pentru a-ti dezinfecta hainele pentru a te bucura de ele in liniste.
Top 5 solutii pentru dezinfectarea hainelor
Foloseste otet
Daca ai urmarit articolele noastre anterioare, cu siguranta stii ca otelul in relatia cu orice material textil poate face minuni. Actionand ca un dezinfectant natural, reuseste cu usurinta sa elimine orice bacterie si virus din tesaturi. De asemenea, acesta inmoaie tesaturile, dar ajuta si la mentinerea culorii hainelor. Nu trebuie decat sa folosesti o jumatate de cana de otet pentru un ciclu de clatire, iar hainele tale vor fi ca noi! In cee ace priveste mirosul, nu trebuie sa iti faci griji deoarece se evapora foarte rapid.
Apa oxigenata si borax
Despre apa oxigenata am mai auzit, insa ce este boraxul? Este un dezinfectant foarte cunoscut pentru proprietatile sale atat in dezinfectarea diverselor suprafete, cat si in dezinfectarea hainelor. In cantitati mari poate fi foarte toxic pentru oameni si animale si de aceea este foarte important sa nu abuzezi de el in gospodarie. Nu iti trebuie decat patru cani de apa oxigenata si o cana de borax pe care le vei turna in cuva masinii de spalat.
Uleiuri esentiale
Pe langa proprietatile relaxante pe care uleiurile esentiale le au, afla ca acestea se descurca extrem de bine si in lupta cu agentii patogeni. Daca iti doresti sa optezi pentru aceasta varianta, trebuie sa stii insa, faptul ca trebuie sa ai mare grija sa folosesti numai uleiurile 100% esentiale. De asemenea, mai trebuie sa stii si ca nu toate uleiurile esentiale au aceleasi proprietati. Printre cele care reusesc sa dezinfecteze hainele cu success se afla uleiul de arbore de ceai, uleiul de lavanda si uleiul de cimbru. Mai mult, aceste uleiuri sunt puternice si de aceea nu trebuie sa le folosesti excesiv. Doua lingurite de ulei pentru o masina de spalat ar trebui sa fie mai mult decat suficient pentru a-si face treaba cu success.
Extract din seminte de grapefruit
In seria dezinfectantelor eficiente facute in casa se alatura si extractul de seminte de grapefruit. Nu iti trebuie decat o lingurita de extract de seminte de grapefruit pentru o masina de spalat, iar hainele tale vor fi ca noi!
Produse dezinfectante pe baza de ulei de pin
Daca totusi te decizi sa folosesti produse din comert, noi venim in ajutorul tau cu cateva sugestii pe baza carora sa alegi dezinfectantul perfect. Avantajul acestor produse este acela ca, pe langa proprietatile antibacteriene pe care le are, iti lasa si un miros foarte frumos pe haine. In schimb, trebuie sa fi foarte atent la uleiul de pin deoarece poate afecta materialele sensibile precum matasea sau lana.
Cateva sfaturi in plus
Intinde rufele la soare
Fie ca intinzi rufele la soare sau le pui intr-un uscator de rufe, afla ca atat razele soarelui cat si uscatorul de rufe joaca un rol important in dezinfectarea tesaturilor. Tine cont insa, ca razele soarelui pot albi materialele si de aceea nu este indicat sa le lasi prea mult la uscat.
Dezinfectarea regulata a masinii de spalat
Masina de spalat ca orice alt obiect electrocasnic trebuie intretinut constant. Deoarece aceasta poate acumula murdarie si bacterii in partea de jos, trebuie sa o cureti constant pentru a evita mirosurile neplacute. Multe masini de spalat au optiunea de curatare automata a peretilor interior ai cuvei, insa daca detii una care nu are aceasta optiune, este important sa folosesti un produs care elimina bacteriile o data la cateva spalari.
Calcarea hainelor dupa spalare
Pe langa aspectul ingrijit pe care ti-l ofera o haina calcata, afla ca fierul de calcat are si rolul de a elimina bacteriile datorita aerului cald pe care il emana. Calca cu grija hainele dupa fiecare spalare pentru a fi sigur ca elimini toate bacteriile din tesatura.
Concluzie
Tine minte, dezinfectarea hainelor este un pas esential care trebuie facut periodic daca vrei sa eviti transmiterea bolilor sau a iritatiilor. Mai ales in cazul copiilor si al bebelusilor, trebuie sa fim foarte atenti in privinta acestor lucruri. Dar stai fara griji, daca vei respecta cateva dintre sfaturile noastre, cu siguranta te vei putea bucura de hainele tale in permanenta.